Jesteśmy pasjonatami

niewiemycoto1 niewiemycoto1 niewiemycoto1 niewiemycoto1 niewiemycoto1

Jesteśmy grupą osób w jakiś sposób związanych z onkologią i/lub medycyną paliatywną - zawodowo, poprzez chorobę własną lub kogoś najbliższego.
    Połączyły nas:
  • jednoznaczne podejście do tematu; tylko medycyna oparta na faktach (evidence based medicine) jest przedmiotem naszego zainteresowania i tylko ona może być punktem wyjścia do sesnownego działania;
  • ciekawość medycyny i onkologii - z chęci lub potrzeby;
  • satysfakcja z pogłębiania swojej wiedzy i efektu jej wykorzystania;
  • brak obojętności na czyjeś cierpienie i prośbę o pomoc.

zdjęcie półki z książkami o anatomii i onkologiiZaczęło się od pasji do onkologii i tej oto półki z książkami. Potem, po "wycieczkach" w wirtualnej przestrzeni przyszła refleksja, że w sieci krąży mnóstwo zagubionych dusz szukających pomocy - możliwości zrozumienia wyników badań obrazowych, mikroskopowych, opisów przeprowadzonych zabiegów, wyjaśnienia nawet najprostszych pojęć związanych z onkologią. Próbujących uzyskać czytelną odpowieź na pytanie co oznacza dane, konkretne rozpoznanie. I jakie są szanse... I na co.

Wielu chorych w ogóle nie wiedziało czy są leczeni radykalnie czy paliatywnie.

Był to raj dla wszelkiej maści sprzedawców usług i towarów pseudomedycznych. I nigdzie żadnego hamulca... Próba opublikowania w jakimkolwiek szerszym kręgu dyskusyjnym wypowiedzi wyjaśniającej, że udowodnioną skuteczność ma jedynie medycyna akademicka równała się wystawieniu gardła i pozwoleniu na jego przegryzienie.

W ten sposób narodził się pomysł by w tym gąszczu pułapek i często średniej jakości internetowych informacji  stworzyć platformę łączącą czystą onkologię z przyjazną formą dialogu. Indywidualne podejście i profesjonalizm - bez handlu, spamu, oszustwa i bylejakości. I traktowania chorego przedmiotowo.

Projekt przerósł wszelkie wyobrażenie. U steru forum wkrótce stał zgrany zespół, a początkowa idea zmieniła się w ciężką, ale efektywną pracę. Na witrynie pojawiły się setki, a potem tysiące internautów. Powstała fundacja, zaangażowaliśmy do współpracy wielu wspaniałych lekarzy. Pomocy udzielają również ci, którzy sami ją kiedyś otrzymali. Witrynę forum do dziś odwiedzono ponad 3 miliony razy.

Współpraca z mediami, organizacjami pozarządowymi, środowiskiem lekarskim i wieloma innymi podmiotami związanymi z onkologią lub medycyną paliatywną, nowe projekty - to od kilku lat kolejny etap działań i kolejne wyzwania.
Największym z nich pozostaje jednak wciąż to, od którego wszystko się zaczęło - forum onkologiczne.

To ono jest najcenniejszym, zawsze aktualnym i niewyczerpanym źródłem wiedzy pozwalającej rzetelnie zdefiniować jak dzisiejszą onkologię postrzega pacjent - beneficjent szeroko rozumianej opieki medycznej nad chorymi na nowotwory. Co należy zmienić, poprawić, dodać. Jak efektywnie pomóc.

Razem możemy wiele. Niech nam forum działa kolejnych 7 lat...

Zdjęcie Magdaleny Kręczkowskiej

Magdalena Kręczkowska
założyciel Forum Onkologicznego